Milline šokolaad on tervislik?

Jõulude lähenedes on kõigil tavapärasest rohkem asja oma kodupoe šokolaadiriiulite juurde. Jõuluvana kott vajab täitmist ja ennastki võib ju aasta lõpus siidise maiusega premeerida. Milline šokolaad aga valida, mis lisaks maitsemeeltele ka tervist paitaks?

PÄRIS mahekäsitööšokolaade tootva ettevõtte Magusameistrid juht ja toitumisnõustaja Kristel Uibo selgitab, millest hea šokolaad koosneb ja kuidas šokolaaditahvlite silte lugedes tervislikumaid valikuid teha.

Mida see tähendab, kui šokolaaditahvlile on kirjutatud 70% kakaod?

See tähendab, et tegemist on tumeda šokolaadiga. 70% šokolaadist moodustab kakaomass ja umbes 28%–30% suhkur. Mõnikord võib paari protsendi ulatuses olla vaniljet või sojaletsitiini. Mahetootjad kasutavad otse talunikelt ostetud mahekakaod ja täisteraroosuhkrut, suurtootjate tooraineks on börsilt ostetud kakaooad ning tavaliselt valge rafineeritud suhkur.

Mõned tootjad kasutavad tumedas šokolaadis 56% kakaod ja seadus lubab seda veel tumedaks nimetada, aga tõelised šokolaadisõbrad peavad tumedaks siiski vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadi ja sellised on ka meie PÄRIS šokolaadid.

Mida suurem on kakaosisaldus, seda tervislikum šokolaad, nii et mina ühinen terviseameti kampaaniaga ja soovitan süüa tumedat. Kakao sisaldab palju kasulikke aineid, näiteks rauda, magneesiumi, kaltsiumi, kaaliumi ning A-, B-, C-, D- ja E-vitamiini ja selle positiivne mõju meeleolule on lausa teaduslikult tõestatud.

Valiku mahešokolaadi leiad ka meie toodete hulgast

Mida piimašokolaadi puhul jälgida tuleks

Tuleks vaadata, et kakaovõi oleks koostisainete loendis kõige ees, sest siis on selle osakaal šokolaadis kõige suurem. Kakaovõile järgneb suhkur, piimapulber ja muud lisandid. Kui tootes on suhkrut rohkem kui kakaovõid ehk koostisainete loendis on suhkur esikohal, siis mina seda toodet osta ei soovita.

Kas kakaol ja kakaol on vahe?

Kindlasti on. Mahetootjana kiidan ikkagi kontrollitud mahekakao kasvatajaid, kelleks on tavaliselt väiketalunikud. Parimaks pean Ladina-Ameerikast pärit Criollo sordi kakaoube, mida me ise ka Magusameistrites PÄRIS šokolaade valmistamisel kasutame. See on üks vanimaid kakaosorte ja kogu maailmas toodetavast kakaost on Criollot vaid 5%.

Kas valge šokolaad on ikka päris šokolaad?

Kuna valge šokolaad sisaldab 38% kakaovõid, siis jah. Valges šokolaadis ei ole aga kakaoubade seda osa, mis kakaovõist üle jääb ja šokolaadi pruuniks teeb – kakaomassi. Valge šokolaadi ülejäänud kaks tähtsamat koostisosa on suhkur ja piimapulber nagu piimašokolaadilgi.

Mida tuleks vältida?

Vältida tuleks šokolaadi, kus kakaovõi asemel on kasutatud muid rasvu, näiteks palmiõli vms, mis on peidetud sõnade taimne õli või taimne rasv taha. Kakaovõi on väga kallis ja mõistetavalt püütakse kasutada odavamaid lahendusi.

Samuti ei soovita ma osta tooteid, mille koostisosade loend on pikk keeruliste sõnade jada. Šokolaad on oma olemuselt lihtne toode ja kui selles on kasutatud õigete koostisosade asemel odavaid asendusi, tuleb maitset kompenseerida lõhnaainete ja maitsetugevdajatega. Kui tootes on kasutatud õigeid toiduaineid, ei ole vaja selliseid asju kasutada ja koostisosade loend ei peaks kuigi pikaks venima.

Kas kehtib reegel, et mida värskem šokolaad, seda parem, või pole vahet?

Pariisi meistrid ütlevad, et parim Prantsuse gurmeešokolaad tuleb ära süüa nädala-paari jooksul. Šokolaad on kõige parem värskelt, ehkki see säilitab oma maitse veel üsna kaua. Mina pean šokolaadi kvaliteedi näitajaks läiget, mis säilib, kui seda hoitakse temperatuuril 15–18 kraadi. Valel temperatuuril hoituna šokolaadi läige kaob ja pind võib kattuda valge kihiga.