Šokolaad – miks meeldib mõnele magus, teisele tume või valge

Kas sa tead kedagi, kellele ei meeldi šokolaad? Ei tea? Meie ka ei tea. Me ei usu, et selliseid inimesi üldse olemas on. Tõsi, kõigile maiasmokkadele ei meeldi kõik maitsed ühtmoodi. Meie kogemus näitab, et laias laastus jagunevad nad kolmeks nagu nende lemmikmaiusedki.

Inimesed, kellele meeldib tume šokolaad

Nemad on veidike aristokraatliku suhtumisega ja peavad end kõige õigemaks šokolaadifänniks, sest nad armastavad kõige puhtamat šokolaadi. See tähendab seda, et tume šokolaad sisaldab kõige rohkem kakaod ja kõige vähem muud jama – vabandust, teisi aineid. Jamaks ei saa seda nimetada, sest muidu poleks šokolaad šokolaad, kui see üleüldse suhkrut ei sisaldaks.

Niisiis, tervislikum tume šokolaad koosneb vähemalt 70% kakaomassist ja 28–30% suhkrust. Mõnikord võib paari protsendi ulatuses sees olla vaniljet või sojaletsitiini. Mahetootjad  – nagu meie – kasutavad otse talunikelt ostetud mahekakaod ja täisteraroosuhkrut.

Mahetootjate ehk iseenda kiituseks peame veel seda ütlema, et meie alla 70% kakaosisaldusega šokolaadi tumedaks ei pea, nii et PÄRIS märgi alt sa sellist sohikaupa ei saa.

Tumeda šokolaadi fännidel on alati üks tahvel töölauasahtlis, sest tervise peale peab ju ka mõtlema. Isegi teadusuuringud räägivad tumeda šokolaadi kasulikust mõjust meie organismile ning kakao on üks paremaid antioksüdante. Artikkel selle kohta on siin.

Tumeda fännid naudivad šokolaadi killukeste kaupa, nagu nauditakse kõiki tõeliselt häid asju.

Tumeda šokolaadi armastajate kohta saame veel seda öelda, et nad on oma lemmikule truud. Ääretult. Salaja valge šokolaadiga maiustamas te neid juba ei kohta.

Kas tahaksid kõiki PÄRIS tumedaid proovida? Võime kihla vedada, et jah!

Kas tahaksid kõiki PÄRIS tumedaid proovida? Võime kihla vedada, et jah!

Piimašokolaadi sõbrad

Neid inimesi on maailmas kõige rohkem. Piimašokolaadi fännide kohta võib öelda, et neile meeldib kõik, mille nimetus on šokolaad, sest piimašokolaadi alla mahub väga lai spekter kakaod sisaldavat maiust. Aga hoiatuseks ütleme kohe, et piimašokolaad sisaldab päris palju suhkrut ja šokolaadi pähe üritatakse sulle teinekord ikka igasugust jama müüa. Kasutame võimalust ja kiidame mahešokolaade. Just – osta neid, sest siis oled kindel, et ei saa kahtlast kraami.

Piimašokolaadi fännid armastavad oma lemmikut süüa ikka korralikult tahvli kaupa. Nagu häid asju ikka süüakse.

Mida?

Kes ütles midagi selle kohta, et head asja süüakse killukeste kaupa?

Ei mäleta.

Piimašokolaadi saad krabisevast paberist lahti pakkida ja sellele mõnuga hambad sisse lüüa. Jah, seda pole vaja üldse käest panna, söö ikka korralikult isu täis. Aga  omal vastutusel! Me ju ütlesime, et selles on suhkrut. Mõnikord isegi üle poole.

Oleme tähele pannud, et piimašokolaadi sõbrad ripsutavad aeg-ajalt tiiba ka tumeda ja valgega.

Valge šokolaadiga maiustajad

See grupp inimesi on meie hinnangul selges vähemuses ja ülejäänud kaks vaatavad neile pisut viltu. „Kuulge, valge šokolaad on valge, aga šokolaad peab ju olema pruuuuuun!“ ütlevad nad.

Armsad valge šokolaadi austajad, teie öelge neile snoobidele vastu, et kuna valge šokolaad sisaldab tervelt 38% kakaovõid, siis olge lahked – see on igal juhul šokolaad. Valges ei ole vaid kakaoubade seda osa, mis kakaovõist üle jääb ja šokolaadi pruuniks teeb – kakaomassi. Valge šokolaadi ülejäänud kaks tähtsamat koostisosa on suhkur ja piimapulber nagu piimašokolaadilgi.

Valge šokolaadi sõbrad eksivad aeg-ajalt ka piimašokolaadi manu, aga üldiselt nad tumedat ei armasta.